Po zimowej diecie, czasem ubogiej w witaminy i mikroelementy, możemy czuć się osłabieni i apatyczni. Nasz organizm wiosną potrzebuje solidnego zastrzyku energii.
By złagodzić skutki przesilenia wiosennego, należy wprowadzić pewne modyfikacje w naszym odżywianiu. Wpłynie to korzystnie na stan naszego organizmu i samopoczucia. Jak więc odżywiać się wiosną? Zdrowo. Witaminową bombą będzie dla nas rzeżucha, kiełki, sałata, szczypiorek i pietruszka, a także pomidor i ogórek. Zawierają one wiele minerałów, które poprawią kondycję naszej skóry i włosów, są smaczne i świetnie pasują do kanapek, past i sałatek. Równie cennym składnikiem naszego pożywienia jest pieczywo ciemne pełnoziarniste.
W Szkole Podstawowej w Dłużcu uczniowie klasy IV-V wspólnie z wychowawczynią przygotowali "wiosenne kanapki" z wyżej wymienionych produktów. W przygotowanie kanapek szczególnie zaangażowali się: Szymon, Asia, Marcel, Bartek i Szymon. Kanapki były pyszne, wszystkim smakowały.
Alina Sternicka