W dniach 16.10.2017 roku i 20.11.2017 roku w Pieckach przeprowadzone zostały szkolenia na temat Rolniczego Handlu Detalicznego, w których uczestniczyła 20. osobowa grupa zainteresowana zarówno sprzedażą bezpośrednią żywności z gospodarstw rolnych i obiektów turystyki wiejskiej jak i sprzedażą produktów przetworzonych.
Szkolenia sfinansowane zostały z projektu „Dziedzictwo kulturowe w mazurskich smakach” dofinansowane z budżetu gminy Piecki.
Szkolenia przeprowadzili przedstawiciele następujących instytucji: Stacji Sanitarno Epidemiologicznej w Mrągowie, Urzędu Skarbowego w Kętrzynie oraz Powiatowego Lekarza Weterynarii w Kętrzynie.
Lektorzy zapoznali uczestników z warunkami sanitarnymi, weterynaryjnymi oraz wymogami podatkowymi dotyczącymi rolniczego handlu detalicznego.
Dorota Pęczek
Fot. Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Turystyki Wiejksiej