Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Turystyki Wiejskiej realizuje projekt ”Dziedzictwo kulturowe w mazurskich smakach” dofinansowany z budżetu gminy Piecki zgodnie z umową o dofinansowaniu projektu zawartą pomiędzy gminą Piecki a Stowarzyszeniem na Rzecz Rozwoju Turystyki Wiejskiej.
W ramach projektu wybrana grupa robocza realizująca projekt, przygotowała na warsztatach kulinarnych mazurskie jadło: pierogi, krokiety, ciasta, chleb domowy , smalec kiszone ogórki małosolne, babka ziemniaczana itp.
Produkty te prezentowane były w dniu 8.07.2017 roku na przygotowanych stoiskach wystawienniczych w Mikołajkach z okazji Dni Mikołajek oraz w Pieckach na „ Pieckowiadzie”.
Stoiska oblegane były przez uczestników imprez, a produkty do degustacji były smaczne chwalone przez turystów i przedstawicieli lokalnej społeczności.
Informację przygotowała: Dorota Pęczek